Leren bronsgieten in een knipoog.

 • brons
 • brons
 • brons
 • brons
 • bronsgieten
 • bronsgieten
 • bronsgieten
 • bronsgieten
 • bronsgieten
 • bronsgieten

 Bronsgieten met Stefaan Devisscher

Wij bieden u in deze workshop de mogelijkheid om alle boeiende aspecten van het bronsgieten te ontdekken. U maakt hierbij een massief bronzen beeldje.

De workshop is speciaal bedoeld voor beginners. 

De verschillende manieren om een mal te maken op een object worden behandeld, alle procédés van het bronsgieten worden overlopen en 1 van deze technieken, met name het zandgieten, wordt door u in de praktijk gebracht.

 1. U maakt een eigen beeldje in styropor
 2. U plaatst het beeldje in een zandmal
 3. De beelden worden vervolgens gegoten
 4. De beelden worden uit hun mal gehaald
 5. De gietkanalen en oneffenheden worden verwijderd en het beeld wordt verder afgewerkt
 6. Afhankelijk van de beschikbare tijd kunnen de beeldjes nog gepatineerd worden

Het verdient aanbeveling om hiervoor thuis al wat voorbereidend werk te doen in de vorm van een schets of bij voorkeur reeds een voorontwerp in styropor

______________________________________________________________________

De verloren-was techniek

De oeroude verloren-was techniek die vandaag de dag in Afrika nog steeds gebruikt wordt door bronsgieters (en o.a. ook door zilversmeden) zullen we vijf dagen lang in al zijn afrikaanse finesses leren kennen om aan het einde van de workshop met een bronzen kunstobject huiswaarts te keren.

De eerste dag begin je met een model te boutseren creëren uit was. Als je wassen beeld ‘af’ is, worden voedingskanalen geplaatst waarlangs de vloeibare brons zal kunnen binnendringen.

De volgende stap bestaat erin met een megeling van klei en paardenkeutels (je werkt met handschoenen!) een mal te vormen rond het beeld. Deze mengeling – ‘Banko’ genoemd- wordt in twee lagen aangebracht. Daarna legt men de mallen te drogen in de zon.

De volgende operatie bestaat erin de mal te bakken en er de was uit weg te laten smelten. Daarna komt de kroon op het werk : het vloeibare, meer dan 1000°C warme brons (voorzichtigheid is gebodenà wordt in de mal gegoten en je bronzen beeld krijgt een ‘body’.

Daarna wordt de mal afgekoeld en verwijderd. Uiteindelijk rest je nog kunstobject te ciseleren (bijwerken), vijlen en patineren: een nieuw beeld is geboren!

Wat leer ik?
Pas à pas, vous réalisez un modèle en cire: la sculpture prend déjà sa forme. La cire sera couverte d’une couche de protection qui sera renforcée avec du fil de fer là où c’est utile. Vous venez de créer le moule dans lequel le métal liquide sera versé après avoir été chauffé à une T° très élevée. Refroidie, la sculpture sera libéré de sa protection pour être ciselée, limée, patinée…
Wat is mijn eindproduct?
Une sculpture en bonne et due forme. Une réplique, une création, une empreinte coulée d’un petit joyau…