FAQ

Hoe oud moet je zijn om een workshop te kunnen volgen bij IJzer en Vuur?

Een workshop is een heuse ontdekkingstocht in de wereld van een kunstambacht , en daar ben je bij ons een aantal dagen intensief mee bezig . Niets voor al te jonge kinderen dus. Kinderen en jongeren zijn vaak zeer enthousiast maar het ontbreekt hen soms aan ‘zitvlees’. Normaal, want ze hebben nog zo veel zaken te ontdekken in het leven. Verder wordt er ook met vuur gewerkt en met elektrisch gereedschap… Enige ernst is dus geboden ! 15 jaar is de grens die we gelegd hebben. Voor jongeren die nog geen 15 zijn, willen we eerst een gesprek met de ouders en vragen we dat ze door de ouders of een andere volwassene begeleid worden op hun workshop.
Voor de rest is de ideale leeftijd die van de ‘goesting’ om iets nieuws bij te leren of de passie om iets te creëren!

Staan alle workshops van IJzer en Vuur ! open voor mannen en vrouwen?

Ja, zonder twijfel ! Sommige workshops zijn meer technisch, andere vragen iets meer fysieke kracht, maar als je op ontdekking gaat in de wereld van het metaal en de eerste stappen zet in een nieuw ambacht zie je al gauw dat nieuwsgierigheid en ‘goesting’ eigenlijk de belangrijkste ingrediënten zijn. Absolute voorwaarde om ooit zilver of kunstsmid, bronsgieter of ‘assembleerder’ te worden!

Heb je fysieke kracht nodig om een stage smeden te volgen?

Ja, maar ieder van ons heeft die ! Kracht is niet noodzakelijk het belangrijkste element, een goede controle van het vuur, het ijzer voldoende opwarmen … zijn minstens even belangrijk, en dan hoef je niet elke dag aan bodybuilding te gaan doen.
Verder staat de begeleider je bij opdat je altijd het stuk ijzer zou kiezen dat binnen je mogelijkheden ligt.

Hoe zit dat met dat mobiel atelier. Komen jullie echt overal naartoe?

Ja, onze ateliers zijn wel degelijk 100% mobiel.
Als jouw vereniging, club, vriendenkring, museum of onderneming onze karavaan van ijzer en vuur graag bij jou ziet halt houden voor een activiteit, of het nu een workshop is, een demo waar iedereen aan kan deelnemen of een teambuilding met je collega’s of werknemers is, aarzel vooral niet met ons contact te nemen. Samen bestuderen we de haalbaarheid van je idee om zo dicht mogelijk van je bedrijf, je instituut of jouw leefwereld onze karavaan halt te laten houden.

Welke kleren trek je best aan als je aan een workshop wil deelnemen?

Werkkleren !! Want je kleren worden vuil bij al dat handwerk. En aangezien we veel met vuur werken is het ook aangeraden katoenen kledij te dragen, en geen synthetische vezels.
Heb je veiligheidschoenen , en misschien ook een leren schort , dan kun je die ook meenemen. Heb je ze niet, dan proberen we die in de mate van het mogelijke te verschaffen.

Ik ben op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging – Ik wil graag een beroep uitoefenen in de metaalsector – ik wil graag kunstsmid worden … maar ik heb totaal geen ervaring. Wat kan ik doen om te weten of het iets voor mij is, of het me ligt?

Een (nieuw) beroep leren is een ernstige zaak, en je kunt beter weten waar je aan begint als je een heuse beroepsopleiding wil volgen, die soms jaren kan duren. Onze workshops zijn daar geknipt voor. Gedurende meerdere dagen wordt je professioneel ingeleid in de wereld van het metaal, zodat je op het einde van je stage meer zicht hebt op het beroep dat je interesseert. Na de euforie van de eerste dag heb je nog een paar dagen nodig om te weten of je het echt graag doet, en ook of je wat handig bent. Vervolgens kun je met meer kennis van zaken een betere beslissing nemen.
Na een eerste smeedworkshop begeleiden we je desgevallend verder bij je keuze, en kun je bij IJzer en Vuur ! vzw verder een aantal workshops blijven volgen, of je inschrijven voor onze modulaire opleiding waar we de laatste hand aan leggen, of we geven we meer info over instellingen waar een avondopleiding kunstsmeden voor volwassenen wordt gegeven.

Wat zit er in de prijs?

In de prijs is alles inbegrepen: materialen, gereedschap, veiligheidskleding (schort, bril, handschoenen, veiligheidsschoenen), verzekering, professionele didactische begeleiding…)
Bronsgieten: in de prijs van de workshop is 5 kg brons inbegrepen. Meer is mogelijk indien beschikbaar en aan de prijs van 18€ per kg (gieten inbegrepen). Zelf brons meenemen is niet mogelijk
Zilversmeden: in de prijs van de workshop is 30 gr zilver inbegrepen. Meer is mogelijk indien beschikbaar en aan de prijs van 1 – 1,5 € per gr (afhankelijk van marktprijs)
Bij samenwerking met externe partners kunnen de prijzen licht verschillen. De prijzen zijn berekend op basis van de directe kosten en algemene kosten (organisatie, huur, onderhoud, transport, communicatie, boekhouding enz.)
Voor wie de prijs een belemmering is kan een betalingsspreiding worden afgesproken. Uitzonderlijk wordt een vermindering van de prijs toegestaan maar dan steeds in ruil voor wederdiensten.

Zijn wij verzekerd?

Iedereen is verzekerd maar het bedrag is beperkt tot €1250

Moet ik ingeënt zijn tegen tetanus?

Het is belangrijk dat je voor tetanus bent ingeënt aangezien je in contact komt met roestig, vuil metaal en mest.
Voor tetanus en difterie wordt op de leeftijd van 6 jaar, een herhalingsvaccin toegediend, en nadien een herhaling elke tien jaar, eventueel gecombineerd met kinkhoest.

Hoe verloopt een dag tijdens de workshops?

Een stagedag begint, tenzij anders vermeld, om 9 uur 30 en eindigt om 16 uur 30. Overdag worden koffie, thee en water gratis aangeboden. Er wordt over de middag een pauze voorzien voor de lunch. Soms kan dat in de buurt, andere keren kun je best je eigen lunchpakket meebrengen.
Op het einde van elke stagedag wordt het atelier opgeruimd en klaargezet voor de volgende dag.

Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Ziet u zich genoodzaakt uw stage te annuleren ?
tot een week (7 werkdagen) voor aanvang stage: u betaalt 50 euro administratiekosten.
minder dan een week voor aanvang stage: u bent het volledige stagebedrag schuldig. U kunt steeds een plaatsvervang(st)er voorstellen.
De organisator behoudt zich het recht voor een stage te annuleren bij te weinig (betalende) inschrijvingen. Desgevallend krijgt u het volledig bedrag terugbetaald.

Met hoeveel moeten we zijn?

Voor een optimaal verloop van een workshop moet ieder over voldoende ruimte beschikken, moet het materieel voor ieder voldoende voorhanden zijn (bij het smeden : 1 vuur per twee en elk zijn/haar eigen aambeeld) en moet de opleider aan ieder voldoende begeleiding en aandacht kunnen bieden.

Daarom werkt IJzer en Vuur ! met kleinere groepen van minimum 5 deelnemers en maximum 10 deelnemers.. Een stage kan ook geannuleerd worden bij te weinig inschrijvingen.

Waar moet een stageplaats best aan voldoen?

Het atelier kan in principe op om het even welke plaats opgesteld worden, indien
men zich tegen regen en onweer kan beschermen (minimaal voor het smeden want daar krijg je het warm van)
er elektriciteit voorhanden is (220 v) Hoeft niet heel erg zware ampérage te zijn (kan evt via verlengkabel aangebracht worden)
voor het smeden: de rook van de smidsevuren gemakkelijk weg kan. Zo is een oude landbouwschuur niet noodzakelijk geëigend, maar een open landbouwhangar of een overdekte speelplaats van een school wel. Tent, luifel of andere overdekte plaats zijn enkel hanteerbaar tijdens lente, zomer en nazomer.
er een (half)vaste ondergrond voorhanden is. Bij regenweer wordt een grasmat bijv. al heel snel een modderpoel of wordt het gevaarlijk werken voor bepaalde activiteiten ( smeden, lassen ...)
er minimaal een 50-tal vierkante meter werkruimte voor handen is. Meer mag maar is niet noodzakelijk.
de locatie 's avonds kan worden afgesloten of een ruimte ter beschikking kan worden gesteld om het kleinere materiaal (handgereedschap) in op te bergen.

Hebben we een voorkennis nodig?

De workshops worden zowel aan beginners als aan gevorderden aangeboden. Ben je geen echte beginner meer, of heb je al een of meerdere workshops gevolgd, dan krijg je een aangepast programma aangeboden en kun je sneller een eigen project beginnen. Rekening houdend met de haalbaarheid: wat kun je en hoeveel tijd heb je tot je beschikking.