Manden vlechten, een uitnodiging tot soepelheid

  • Manden vlechten

Wilg, een uitnodiging tot zich soepel opstellen

Tijdens deze workshop vlechten we met deelnemers zonder ervaring een gebruiksvriendelijke ronde mand, volgens de Franse vlechttechniek. Een mand met veel informatie en een opeenvolging van steeds weer een andere techniek. Je krijgt inzicht in de materiaalkeuze, de essentiële voorbereiding van het weken van de wilgentakken, het belang van goed sorteren, de opbouw van een mand.

Gereedschap zoals,de rechte of kromme priem, kloppers, snoeischaren en mallen worden besproken.

Je ervaart hoe een mand je meeneemt, je aandacht opslorpt en hoe het creëren van een mooi bruikbaar product een meerwaarde is voor jezelf en je omgeving.

Mensen die al vlechtervaring hebben opgedaan kunnen dit aangeven. In overleg kan er dan een werkstuk gekozen worden.

Na afloop van de workshop worden de gemaakte manden gewogen. De deelnemers betalen 7,50 € per kg wilgetenen. Om een idee te hebben, een grote boodschappenmand weegt ongeveer 2 kg. 

Jeanny Bouwen is een vakkundige mandenvlechtster. Zij begin in 1999 met een boekje uit de bibliotheek. Na het volgen van vele workshops ging zij in 2009 op zoek naar het echte vakmanschap. Zo kwam ze terecht bij Jan Devos en José Schilder, een professionele mandenmakerij waar ze drie jaar lang intensief opleiding volgde.

In 2013 startte ze als zelfstandig mandenmaker, vanuit de overtuiging dat dit vakmanschap terug een mooie plaats kan krijgen in een toekomst die terug met meer zorg voor onze omgeving om gaat.

Zij verbouwt haar eigen wilgen en neemt deze ook mee naar de workshop.

www.deratelaar.beManden 2