Ons opleidingscentrum in Vloesberg

Algemeen
De schuur van Esquenne

In 2021 heeft IJzer en Vuur ! zich definitief gevestigd in haar nieuw (mini-) opleidingscentrum. We willen deze mooie plek in een fantastische streek met zoveel mogelijk mensen delen en hebben daarom nieuwe doe-activiteiten aangeboord die wat verder staan van onze traditionele activiteiten met metaal of vuur. Wat wel blijft is het transformerend leerproces, en welzijn van lichaam en geest, en verder vooral ook het plezier van met je handen te creëren. Stuk voor stuk blijven dit de kernelementen van deze vernieuwing: IJzer en Vuur! vzw: Eer aan je handen!

Overnachtingsmogelijkheden

Als je een meerdaagse workshop volgt is het best dat je in de streek logies regelt.
We stellen diverse mogelijkheden voor:

 1. Je overnacht ter plaatse: je zorgt voor een tent of reserveert een plaatsje in onze zolder-slaapzaal waar 4 ruimtes gecreëerd werden door visuele afscherming met gordijnen; twee ruimtes zijn geschikt voor een persoon, twee ruimtes voor twee personen. Prijs inclusief ontbijt.
 2. Je kunt onze blokhut afhuren waar max twee personen in kunnen overnachten. Je kunt ook kiezen voor een kortverblijf in onze woonwagen. (2 personen).  Prijs inclusief ontbijt.
 3. In de streek zijn talloze B&B’s, gîtes, kamers met ontbijt… 
  Hieronder een lijst met plaatsen om te overnachten. Een paar adressen worden hier naar voren geschoven; het zijn plekken die door onszelf of andere deelnemers getest en goed bevonden werden, of plekken die zich heel dicht van ons cursuscentrum bevinden: 
Eetgelegenheden in de buurt

Zelf serveren we geen andere maaltijden dan het ontbijt voor wie ter plaatse logeert. Voor wie ter plaatse logeert is er een uitgeruste keuken om er zelf of samen te kokerellen. Voor het avondmaal kunnen we ook beroep doen op de traiteursdienst van L'assiette-gourmande op een paar km vandaan die maaltijden ter plaatse komt leveren. Die kun je dan in onze oven of microgolf verwarmen.

Let op: bestellen voor begin van je workshop via het inschrijvingsformulier

Er zijn talrijke restaurants/brasseries/ café-restaurants/frituurzaken in de streek. We stellen je hier een paar adressen voor die we zelf bezocht hebben of die we kennen van horen zeggen:

Hoe bereiken?
 1. Met de auto: het adres is Esquenne 8, 7880 Vloesberg
 2. Met de trein: Het dichtstbijzijnde station is Geraardsbergen.
 3. Carpoolen: Indien u wenst te carpoolen, brengen wij u in contact met deelnemers uit uw regio.
 4. Onderstaande sites kunnen u op andere manieren verder helpen qua vervoer: 
  Roulezmalin 
  Carpool
  Blablacar
Bezienswaardigheden

De streek is geknipt voor lange wandelingen per fiets of te voet. Ga even googelen en je vindt er alle mogelijke wandelwegen of fietsknooppunten. Verder is er cultureel ook veel te doen. We noemen hier slechts een paar mogelijkheden op in het grote aanbod. Ook hier zal Google je vast en zeker wegwijs maken!

 

 • De muur van Geraardsbergen.
 • Befaamde kasseihelling in Geraardsbergen en hét symbool van de Ronde van Vlaanderen. Met zijn hoogste stijgingspercentage van 20% is de Muur een echt monument. 

  Wie de muur beklimt, wordt ook beloond: hij leidt namelijk naar de 110 meter hoge top van de Oudenberg, waar je een spectaculair panoramisch uitzicht hebt over de streek.

  De Muur van Geraardsbergen